Institutional

  • Royal Chapel
  • Royal Chapel
2015
The Royal Chapel for the Kingdom of Lesotho, situated on the grounds of the Royal Palace in Maseru, explores concepts associated with earth, water, fire and sky. The building is conceived as a portal frame structure of steel, Rheinzink and timber. The building is surrounded by the landscaped garden...
Mixed Use Development
2015
Makeka Design Lab was appointed for the design of a new mixed use development. Coming Soon.
  • Silo 3 + 4
  • Silo 3 + 4
2015
Makeka Design Lab in joint venture with VDMMA have been appointed for the design of Silo 3 and 4, two mixed use buildings consiting of retail and high-end residential apartments. The buildings form part of the Silo District Developments surrounding the Zeitz MOCAA situated at the heart of the...
Cape Town Station Drivers Mess
2015
Makeka Design Lab was appointed, in collaboration (joint venture) with DHK Architects and Jakupa Architects and Urban Designers to design a mess for Cape Town Station.The central site, adjacent to Cape Town Station, offered an existing raised platform above an existing road, with 360 degree views...
2015
The design for the extension to SPHS, that played a leading role in the anti-apartheid struggle, is the result of careful analysis of the existing footprint and programmatic organisation. The additions are placed in a way to shape meaningful outdoor spaces where students and teachers can interact...
2013
The existing Royal Palace was built some 35 years ago in 1975/76 and its completion and occupation was deliberately intended to coincide with the celebration of the 10th anniversary of Lesotho’s independence. July 2008 saw the initiation of the new Palace project by the Ministery of Public Works...
This natural swimming pool does not make use of any chemicals. It utilizes aquatic plants and a filtration system to clean the water. The natural swimming pool is a mini ecosystem. The pool is composed of two pools, a swimming area and a regeneration area, both of which are merged .The swimming...
2012
MDL teamed up with Stauch Vorster and Van der Merwe Miszewski Architects to enter the competition for the design of the new Cape Town International Convention Centre East.CTICC2 must define and locate its own identity within its business, spatial and operational model so as to enhance and not...
This project is the long term development of the Cape Town Station Precinct. This exciting development involves sinking the existing railway lines underground, thereby enabling the redevelopment of land and exploiting air rights. The space will  allow for mixed-use developments including office...
2012
The intervention on Strand Street is more akin to an urban scaling device than habitable architecture, and is seen as an act to humanise and bring a tactile quality to the neomodern apartheid-inspired architecture of Cape Town Station. Historically subservient to the dictates of rail dominant...
2009
The mission for the construction of this tented camp for SANParks is to build under strict sustainable and ecological principles, summarized in the mission statement: ‘touching the earth lightly’. The two key aspects under which the project was developed are environmental and social sustainability...
2009
The site for the public transport shared services centre (PTSSC) is located on the corner of two freeways,  Vanguard Drive and the N2.  The adjacent site holds Vangate Mall with a commercial axis perpendicular to the PTSSC site on the Southern border.  Electircal pylons run through the site along a...
2008
The award winning Thusong Services Centre is amongst the most exposed to the public realm. It stands alone in its current context and is intended as a prototype and catalyst to ignite an imagined future civic scaled town centre for the sprawling township of Khayelitsha. The building exudes energy,...
2007
The re-development of the old ConradieHospital site is an unique opportunity to provide housing and employment in a new integrated neighbourhood. Furthermore housing can be provided relatively close to the Cape Town CBD. The site will be a new node of activity which joins work, living and leisure...
2006
The SAPS Retreat Police Station was MDL’s first commission. As a recipient of the CIFA award for design excellence, the building dispels myths that police stations are cold, unfriendly places; replacing it with the fact that beautiful design has a place in every field and vocation. As the first in...