Architectural Services

Makeka Design Lab is proud to be acknowledged by the premier brand communication awards in the Africa & The Middle East, The Loerie Awards. Our design for the South African Police Service Railway Police Station in Retreat is the inaugural recipient of the Gold Loerie Award for Three Dimensional...
Thusong Services Centre, Khayelitsha. In 2009, Makeka Design Lab’s work with the Thusong Services Centre won a CIFA Merit AwardThe building was intended to be the first phase of a series of receptacles which would support the ongoing development of institutions and offer an alternative language to...
South African Railway Police Station, Retreat. In 2007, Makeka Design Labs was honoured with the awarding of the CIFA Merit Award for the South African Railway Police Station in Retreat.Retreat Station aimed to redefine the police station building typology of South Africa.  During Apartheid,...
This natural swimming pool does not make use of any chemicals. It utilizes aquatic plants and a filtration system to clean the water. The natural swimming pool is a mini ecosystem. The pool is composed of two pools, a swimming area and a regeneration area, both of which are merged .The swimming...
2012
MDL teamed up with Stauch Vorster and Van der Merwe Miszewski Architects to enter the competition for the design of the new Cape Town International Convention Centre East.CTICC2 must define and locate its own identity within its business, spatial and operational model so as to enhance and not...
2012
This Special Project has been initiated by the mayor of Cape Town through the Department of Human Settlements to develop housing typologies and site specific architecture for the delivery of new projects and existing settlement upgrade projects.The study is to integrate town planning, urban design...
2012
The intervention on Strand Street is more akin to an urban scaling device than habitable architecture, and is seen as an act to humanise and bring a tactile quality to the neomodern apartheid-inspired architecture of Cape Town Station. Historically subservient to the dictates of rail dominant...
For the client, in the Waterfall Country Estate, the design of the house sought to create an outdoor spaces, protected from the wind, and lifted above the immediate road level. The living spaces were planned with open visual connections through and across the home.
2010
Public transport is a mainstay of South African life, and given the extreme pressures placed on the environment by pollution and population increase it is fast becoming the prefered mode of transport around the world.Our design seeks to address the needs and desires of not only the commuter but the...
2010
In juxtaposing the ‘classical’ appearance of the existing house with a horizontally orientated building element, the addition expresses the delight of a contemporary lifestyle. Forming the new backbone of the house, the new First Floor accompanies the contour of the site and exposes the length of...
2009
In 2009 Makeka Design Laboratory and Malcolm Worby Designs had been appointed as the architects for the new facilities for the University of Stellenbosch’s Department of Public Administration.  The project was mandated to be as sustainable as possible.  With the introduction of the Green Building...
2009
The Memory Centre is conceived as a cluster of buildings together giving shape and order to the currently fragmented public realm. The first component is a tower which houses access and critical ancillary functions and acts as an urban marker that announces the Memory Centre precinct. The existing...
2009
The mission for the construction of this tented camp for SANParks is to build under strict sustainable and ecological principles, summarized in the mission statement: ‘touching the earth lightly’. The two key aspects under which the project was developed are environmental and social sustainability...
2009
The client required their compact house in Pinelands, Cape Town to be enlarged and modernised in order to accommodate a growing family. The strategy was to open up the ground floor in order to connect the front garden with the back and to add a second storey that would capitalize on a previously...
2009
The site for the public transport shared services centre (PTSSC) is located on the corner of two freeways,  Vanguard Drive and the N2.  The adjacent site holds Vangate Mall with a commercial axis perpendicular to the PTSSC site on the Southern border.  Electircal pylons run through the site along a...
2009
Otto Mentzel in his reminiscences of life at the Cape during the perod 1732 to 1740 recalls that there were two reservoirs in use by this time connected by wooden pipes. The upper-most was in the vicinity of the present day tennis courts off Hof street and the other above today's Caledon Square....

Pages